Wat is het verschil tussen 'frikandel' en 'frikadel'?

Het is je vast al eens opgevallen waarbij je vermoedelijk dacht dat het een spelfout betrof, 'frikandel' en 'frikadel'. Echter, zit er wél een verschil in beide benamingen. Sterker nog - het zijn twee verschillende producten!

Een frikadel is namelijk een platte gehaktbal die voornamelijk zijn bekendheid geniet bij onze oosterburen, in Duitsland. De frikadel wordt daar als bijgerecht gereserveerd, maar ook wel eens in de snackbar met een broodje waarbij de frikadel voorzien is van mosterd. Ben je voornemens om in Duitsland een frikandel te eten, dan is het raadzaam om opzoek te gaan naar een 'Holländische Frikadelle'.

Of de frikandel te maken heeft met de frikadel? Jazeker! Van oorsprong worden er net als in frikandellen, ook in frikadellen verschillende soorten vlees gebruikt als rundvlees, varkensvlees en kippenvlees. Echter, bepaald veelal de vorm of het een 'frikandel' of 'frikadel' is. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een frikandel hetzelfde is als een frikadel. Door de eeuwen heen, heeft ieder product zijn eigen smaak (door kruiden) ontwikkeld - vergelijkbaar met het smaakverschil van de frikandel door verschillende fabrikanten.

[Google Ad Location]

Interessante weetjes

[Google Ad Location]